Artiklen indeholder reklamelinks

Vi mindes alle da vi var små, hvordan vi i skolen lærte om Karius og Baktus. De to små fyre som regerede og hærgede i vores tænder. En lille sorthåret fyr og en lille rødhåret fyr. Disse to blev lavet for at give børn et perspektiv de kunne forstå, med hvor vigtigt det er at undgå huller i tænderne, og dermed hvor vigtigt det er, at børste dem godt. Mange forældre har også tit brugt den at ”hvis ikke du får børstet dine tænder, så får du besøg af Karius og Baktus”.

Hvad gør bakterierne egentlig ved vores mund, er alle bakterier lige dårlige, og giver bakterierne dårlig ånde? Læs med her, og få svar på dine spørgsmål omkring bakterier i munden?

Bakterier i munden

her er den rigtige kost til at modvirke daarlig aandeHører vi ordet bakterier, har mange den tendens til at tænke på skidt. Men er bakterier altid skidt? Overhovedet ikke, for vores munde besidder flere slags bakterier, og der findes bakterier vi har brug for.

Probiotiske bakterier også kaldet mælkesyrebakterier, er bakterier vi altid bør have i munden. Det hjælper mundens immunforsvar, og gør at tendensen til karius og baktus bliver mindre. Probiotiske bakterier, hjælper også til at nedsætte mulighederne for dårlig ånde. Du kan få mælkesyrebakterierne ved at drikke mælk, spise yoghurt og indtage andre mælkeprodukter.

 

Hvorfor får jeg dårlig ånde?

Dårlig ånde går ind og påvirker din dagligdag. Det kan hæmme dig i dine præstationer, og gør at du bliver mere tilbagetrukket end ellers. Nogle kan desværre ikke selv lugte at de har dårlig ånde, og det går hårdt ud over dit sociale liv. Holder du ikke din mund ordentlig ren og der eksempelvis sidder madrester i munden, giver det dårlig ånde. Madresterne rådner og bliver til bakterier. Derudover kan det også gå ind og ligge et pres på tandkødet, så der går betændelse i, og dette kan ligeså udmunde sig i et vælg af bakterier, som så vil give dårlig ånde.

Hvordan holder jeg bakterierne væk?

her er metoden mod daarlig aandeKarius og Baktus vil man aldrig kunne undgå helt. Det afhænger af, hvordan din mund er. Nogle har svage tænder, og har derved nemmere ved at få karius i tænderne end andre, også selvom de måske passer deres tænder rigtig godt. Andre passer genneralt ikke deres tænder som de skal, og nogle har måske et helt tredje problem. På grund af variationen af folks behandlinger af deres mundhygiejne, er der ikke en konkret løsning.

Behandlingen variere fra person til person, men der er nogle alternativer, som altid er gode at gøre brug af.

  • Børst dine tænde morgen og aften, men ikke lige efter kontakt med syre, så som citron eller sodavand. Hvis du gør det vil emaljen på tænderne forsvinde og du nedbryder dine tænder.
  • Rengør din tunge morgen og aften, idet der også her kommer mange bakterier.
  • Brug tandtråd. Dette kan hjælpe dine gummer, og madresterne vil blive fjernet, så du ikke får dårlig ånde.
  • Drik- og spis mælkeprodukter. Det giver kalk og skaber mælkesyrebakterier, der hjælper mundens immunforsvar og som også hjælper mod dårlig ånde. Men her alt med måde, for kalk er godt, men for meget kalk kan være ligeså ødelæggende.

Beskyt din mund uanset hvad, for karius og baktus er ikke en leg som vi lærte som børn. Det kan ende ud i smertefulde lidelser og mobning til jeres børn. Så tag den ekstra tid det tager og varetag din mund.