Sundhed og dårlig ånde

kost

Dårlig ånde kommer af det du indtager

De fleste har oplevet at have dårlig ånde, og andre lever med det hver eneste dag. Den dårlige ånde kan skabe problemer for os, i vores dagligdag gang med omverden. Nogle holder muligvis afstand til dig, fordi din ånde er ildelugtende, mens andre måske undgår dig helt.

Dårlig ånde kommer af flere årsager, og kan bekæmpes på flere måde. Den dårlige ånde, som du oplever hver eneste morgen skyldes, at dine spytkirtler ikke producere spyt om natten. I løbet af natten har dine inaktive spytkirtler altså ikke mulighed for at fjerne eventuelle madrester, som stadig kan sidde i mundhulen og tænderne. Af den grund er dine bakterier fordoblet i løbet af natten, hvilket fører til den meget dårlige morgen ånde.

Har du morgen ånde selvom det ikke længere er morgen skyldes det sikkert ikke dine spytkirtler. I hvert fald ikke hvis du har børstet tænder efter din morgenmad. Her er årsagen muligvis, at du har et voldsomt antal bakterier i din mund, på tungen og tænderne. Dårlig ånde kan også komme fra sygdomme, f.eks. hvis du har mange bakterier i din bihule, lungerne eller halsen.

Bakterierne danner et miljø, hvor de får energi fra proteiner, som findes i belægninger på tænder, i madrester og døde celler i mundhulen.

Mad og drikke

Sundhed-og-dårlig-ånde--Intext_1Ud over morgen ånde, så skyldes dårlig ånde i flest tilfælde, det vi putter i munden. Den mad vi spiser, f.eks. hvidløg giver en grim og ubehagelig lugt fra munden. Du kan prøve at ligge mærke til det efter hvert måltid. På den måde kan du finde mad, krydderier og andet som giver dig dårlig ånde, også holde dig fra det.

Sundhed-og-dårlig-ånde--Intext_2Alkohol kan også være synderen, når man tænker på sin dårlig ånde. Alkohol får mundhulen til at producere en speciel lugt, som gør ånde ildelugtende.

Sundhed-og-dårlig-ånde--Intext_3Får du medicin hver dag, kan dette også være årsagen, da medicin, ligesom alkohol, fremmer en produktion af dårlig lugt og derved dårlig ånde.

Sygdomme

Rigtig mange sygdomme har specielle lugte, hvis de ikke er under kontrol. Det kan være sukkersyge, som lugter frugtagtigt, nyrefejl som lugter fiskeagtigt, brændte mandler som lugter af ost, betændte bihuler, allergier osv. Kan være årsagen til at din ånde er udholdelig.

Tandsygedomme kan også gøre din ånde til din fjende. De kan heldigvis forebygges med et eller to besøg ved tandlægen årligt. Jo før problemet bliver opdaget, jo før kan din dårlige ånde blive bekæmpet.

Stress kan også give dårlig ånde, da man ofte bliver tør i munden. Det resultere i, at tungen får en tyk belægning, da spyttet ikke kan fjerne bakterierne, og derved kommer den dårlige ånde. Man kan dog mindske denne lugt ved brug af tandbørstning på tungen eller ved brug af en tungeskraber.

Kilde: http://www.godtand.dk/beh_raad_aande.htm