Slip af med dårlig ånde

Slip-af-med-dårlig-ånde

Vi lider alle af dårlig ånde nogle mere end andre. Faktisk kan din ånde blive så dårlig og ildelugtende, at du kan få problemer med omgangskredsen. En ånde, der gør du ikke får godmorgen eller farvel kys. Hvem vil ikke gerne af med sådan en. Her kommer et par gode råd til dig, som er træt af den ulækre ånde, som ingen har lyst til at nærme sig.

Mundhygiejne

Tandbørster, tandtråd og mundskyld er et must, hvis du vil slippe af med din forfærdelig ånde. Mundhulen indeholder uendelig mange bakterier ca. 700 forskellige. Fordi der er så mange bakterier er det svært, helt konkret, at vide hvordan man bekæmper den dårlige ånde. Dog er du kommet et godt skridt hen af vejen, hvis du sørger for, at holde din mund og tænder ren.

Slip-af-med-din-dårlige-ånde--Intext_1Mundskyld kan dræbe bakterier, men langt fra dem alle sammen. Derfor er dette kun en midlertidig løsning, for en mere behagelig ånde. Bakterierne vil vende tilbage over tid, når du bruger mundskyld. Dit bedste forsvar er en tandbørst med tandpasta på! Hvis du børster tænder to gange dagligt, morgen og aften, og bruger tandtråd en gang om ugen, vil det være godt. På den måde fjerne du madrester, så kan bakterierne ikke formerer sig omkring tænder og tandkød.

Tungen

Tungen er en del af mundhygiejnen, men tungen er noget særligt, i hvert fald hvis du spørger bakterierne. Nogle bestemte bakterier sætter sig øverst på tungen, og de skal skrubbes væk. Man kan få en tungeskraber, som kan fjerne disse bakterier. Bakterierne på tungen er ikke skyld i din dårlige ånde, men formere de sig med andre bakterier i din mund, kommer der en forfærdelig stank ud af det.

Spyt og vand

Spyt er med til at fjerne bakterier i din mund. Når du synker, kommer der automatisk bakterier med ned, og derfor lugter din ånde ikke ret godt om morgenen. Når man sover, dannes der minder spyt inde i munden ligesom når du taler hurtigt, spiser eller drikker. Dit spyt indeholder oxygen, som forhindre bakterierne i munden at vækste.

Slip-af-med-din-dårlige-ånde--Intext_2Du kan ikke have morgen ånde hele dagen. Så hvis du døjer med ”morgen ånde” på andre tidspunkter end om morgenen, så skyldes det muligvis, at du ikke får nok væske. En tør mund lugter værre end en morgen ånde. Spyttet er med til at rengøre din mund, så danner du ikke meget spyt pga. væske mangel, så vil din mund bugne af madrester og andre lækkerier, som bakterierne lever af.

Føler dig ikke tørstig eller mener du drikker nok vand, så tyg tyggegummi eller spis mintpastiller. Ved at sutte og tygge skaber du spyt, men dette er kun en midlertidig løsning. Væske er meget vigtigt, ikke kun for din ånde, men også for din krop. Huske derfor at drikke en masse vand, og især efter en kop kaffe eller andet drikkelse. Vandet holder din PH-værdi stabil, og vil rense din mund efter både mad og drikke.

C-vitamin giver sød ånde

Er du vild med frugt? Frugt som indeholder en masse gode vitaminer? Så spis endelig løs. Frugt der dufter godt, får din ånde til at dufte godt. Det er frugter som meloner, citrusfrugter som appelsin og citron, og bær. Disse frugter indeholder en masse C-vitaminer, som bakterierne i din mund ikke kan lide. Jo mere C-vitamin, jo flere bakterier vil dø.

Der er også andre madvarer, der kan hjælpe på din dårlige ånde. Rå og sprøde frugter og grønsager. Gulerødder, selleri og æbler. Især hvis du spiser det som en efterret. Disse hjælpere er fyldt med fibre som fjerne madrester i dine tænder. Madvarerne stimulere også dit spyt, som også bekæmper bakterierne.

Drop smøgerne

Er du ryger, har du sikkert oplevet dårlig ånde. Cigaretter udløser mange problemer i din mund, og dårlige kemikalier er en af de slemme. Hvis du ryger, har du muligvis været plaget af infektioner eller sygdomme i munden. Plak ses også oftest ved folk der ryger, og det giver virkelig dårlig ånde, for her kan bakterierne vokse og brede sig. Endnu en grund til at rygerne er mere udsatte er, at rygning gør munden tør, og når munden er tør, trives bakterierne.

TandlægenSlip-af-med-din-dårlige-ånde--Intext_3

Du har droppet mange ting, for at slippe af med din dårlige ånde. Farvel til hvidløg, syrlig drikke og du spiser altid frugt med høj indhold af C-vitamin efter ethvert måltid. Men din ånde er stadig ildelugtende! Hvordan komme man så af med den, hvis ingen af disse gode råd virker? Jo, en smut til tandlægen lidt oftere end normalt vil gøre en forskel. For faktisk viser det sig, at dårlig ånde er en af de almindeligste årsager til konstant dårlig ånde – og desværre er det den mest oversete årsag!

Det anbefales at gå til tandlæge 1-2 gange om året.

Top 5 – sådan slipper du af med dårlig ånde:

 

  1. Kostændring
  2. Bedre mundhygiejne – bla. brug af tandtråd og tandstikkere
  3. Ændring af medicin
  4. Brug af tyggegummi og halspastiller (sukkerfri)
  5. Brug af mundspray