Artiklen indeholder reklamelinks

Alle mennesker oplever på et tidspunkt mundtørhed. Mundtørhed kan skyldes mange forskellige ting. Det kan eksempelvis være en reaktion på nervøsitet, stress eller angst. Det kan også skyldes forskellige typer af medicin, for eksempel diabetesmedicin, blodregulerende medicin, mod astma samt antidepresiv medicin m.m. Kemoterapi medfører typisk også mundtørhed, da spytproduktionen nedsættes.

Spyt er vigtigt

Det er vigtigt, at have spyt i munden, og dermed er det vigtigt, at undgå mundtørhed. Spyttet er en forsvarsmekanisme, som beskytter munden og gør det lettere at bruge munden. Munden bruger vi meget hver dag, for eksempel når vi taler, spiser og synker.

Spyttet gør, at munden bliver beskyttet mod blandt andet dårlig ånde. Derudover beskytter spyt også mod karies, lige som tænder og slimhinder bliver skyllet, så du dermed undgår betændelse i tandkød og slimhinde.

Et tegn på sygdom

Dårlig ånde kan være et tegn på sygdom, eksempelvis vil sukkersyge og nyresygdomme kunne være skyld i dårlig ånde. Sjögrens syndrom kan også være skyld i dårlig ånde, da kirtelvævet bliver betændt. Derfor kan det være vigtigt, at du opsøger din læge, hvis du er i tvivl.

Helt så galt behøver det dog ikke at være, hvis du oplever mundtørhed. Det kan også skyldes, at du ikke har drukket vand i længere tid. Oplever du mundtørhed over længere tid, kan der være behov for, at det bliver behandlet.

Undgå dårlig ånde

mundtoerhed-kan-vaere-skyld-daarlig-aande--undgåDårlig ånde kan blandt andet undgås ved god mundhygiejne: grundig tandbørstning, brug af en tungeskraber, brug af tandtråd, eventuelt brug af mundskyld. Derudover hjælper det også at drikke vand. Du bør drikke mindst 2 liter vand hver dag.

Hvis du drikker tilpas med vand hver dag, og du stadig oplever dårlig ånde og mundtørhed, så kan det være et tegn på, at du lider af mundtørhed. Ca. hver femte dansker lider af mundtørhed, så det er ganske normalt.

Behandling af mundtørhed

I behandlingen af mundtørhed er god mundhygiejne også vigtigt, lige som det er vigtigt at drikke vand.

Du vil normalt producere op mod 1 liter spyt hver dag. Lider du af mundtørhed, producerer din krop ikke den nødvendige mængde spyt, der skal til for at beskytte dine tænder. Dette er ikke kun problematisk fordi du får større risiko for at få huller i tænderne og dårlig ånde. Det er også problematisk fordi det bliver sværere for dig at smage og synke mad.

Producerer din krop ikke spyt nok, kan du få hjælp af nogle forskellige midler. Hjælper det ikke at drikke vand, kan du prøve at drikke ”kunstigt spyt”. Det består af 1 del vand og 1 del glycerol. Tilføj eventuelt citronsaft efter smag.

Derudover findes der også nogle spytstimulerende produkter. Eksempelvis er Ekulf spytstimulerende sugetabletter med til at stimulere din spytproduktion. Derudover findes der også en lang række geler, mundskyllevæsker, tandpasta og mundspray, der alle har til formål at bekæmpe mundtørhed.