Artiklen indeholder reklamelinks

Dårlig ånde kan være utroligt irriterende at døje med, og det kan have en stor påvirkning på ens liv. Især i de sociale relationer kan det være en stor ulempe, hvis ens ånde har en meget kraftig og dårlig lugt.

En af de ting, man kan gøre for at få bedre ånde er at stoppe med at ryge, hvis man har den vane.

Rygning er nemlig med til at give dårlig ånde, ikke kun imens man ryger, hvor røgen i sig selv er ubehagelig for mange mennesker. Også bagefter en cigaret kan rygning være en del af forklaringen på, hvorfor man har en dårlig lugt ud af munden.

Det er endda uden at fokusere på alle de negative påvirkninger, der er på kroppen og helbredet ved at ryge eller at blive udsat for passiv rygning.

Grunden er faktisk ikke helt klar

Pudsigt nok er det ikke helt klart for forskere, hvorfor rygning giver dårlig ånde. Det giver mening umiddelbart i forbindelse med at ryge, fordi noget af lugten af røg og alle stofferne i tobakken kan sidde i munden.

Rygning kan dog give dårlig ånde i længere tid, og det er her, der ikke er de definitive svar at hente i videnskaben.

Der er selvfølgelig teorier, som går ud på eksempelvis, at røgen er med til at tørre munden ud, som så er med til at danne mere af de svovlholdige typer af gas, der er med til at give dårlig ånde.

En anden teori er, at rygning er med til at ændre bakteriesammensætningen i munden, og at det er skyld i den dårlige ånde, og en tredje er, at det er på grund af de dokumenterede skader, man kan få på tænder og tandkød på grund af rygning.

Stop med rygning på dine egne termer

Stop rygning og få bedre ånde

Alle ved, at det kan være svært at stoppe med at ryge, og derfor gælder det om at finde sin egen måde at gøre det på. Der findes en masse forskellige tilbud, og det handler om at finde det, der passer bedst til sig selv.

Nogle anvender rygestopprodukter som Nicorette, der tæller både sprays, tyggegummi, plastre og andet, der kan tilføre nikotin for at dulme den fysiske afhængighed.

For andre er det snarere en psykisk ting at ryge, og derfor beskæftiger de sig med noget andet, når rygetrangen presser på.

Så om man er til en kold tyrker eller en metodisk og udførligt lagt plan, er faktisk lige meget. Så længe man finder den måde, man har det bedst med, har man de bedste chancer for at komme i mål med rygestoppet.

Hjælp fra kommunen

Der findes steder at få rådgivning om rygestop, hvis man har brug for det. Mange kommuner har flere forskellige tilbud, man kan tilmelde sig, hvis man har brug for assistance.

Mange af disse tilbud kan findes gennem Stopliniens hjemmeside. Her kan man også finde en masse god information om rygning og rygestop.

Stoplinien har også en telefonlinje, man kan ringe til for at få støtte til at komme i gang med eller vedligeholde et rygestop.