Artiklen indeholder reklamelinks

Vi har alle oplevet dårlig ånde, men det kan være svært, at vurdere hvorfor og hvor den dårlige kommer fra? Har du spist hvidløg eller andet stærkt mad er du klar over, hvorfor din ånde er blevet dårlig – det samme gælder om morgenen, når du vågner. Hvad ligger bag den dårlige ånde, og kan alle, gamle som unge få problemer med dårlig ånde.

I denne artikel vil vi finde svar på ovenstående spørgsmål, samt komme med gode råd til dig og din familie omkring dårlig ånde, hvordan man undgår det og hvad årsagen kan være.

Hvor kommer den dårlige ånde fra?

Der er rigtig mange årsager til, at du får dårlig ånde. Oftest skyldes det de mange bakterier, der sætter sig på din tungeryg og bakterier på tænderne og i tandkødet.

Disse bakterier sætter sig fast, og begynder at producere svovlholdige forbindelser idet bakterierne prøver at nedbryde aminosyrer. Det er en proces der sker hos alle mennesker, store som små. Dårlig ånde er mest udbredt, efter man har sovet, hvis man taler meget eller hvis man har problemer med stress. Det skyldes spyt – som der bliver produceret mindre af i ovenstående situationer.

Bakterierne i munden kommer efter man har spist, sovet eller hvis man er sulten, men især hvis du har en ringe mundhygiejne. Det kan være i form af mangelfuld tandbørstning – morgen og aften. Bakterierne elsker- og kommer frem når munden ikke er ren. Disse bakterier kan nedbryde dele af maden, og deraf kommer den dårlige ånde – svovlbrinteforbindelserne.

Får du ikke holdt din mundhygiejne i top, vil der sidde madrester rundt i din mund, og her vil maden rådne og blive taget af bakterierne, og derved får du en meget dårlig ånde.

Dette er blot få af mange årsager til dårlig ånde, og du kan læse meget mere om symptomer og årsager til dårlig ånde her på siden.

Kvinder og mænd med dårlig ånde

baade maend og kvinder kan doeje med daarlig aandeDet er meget forskelligt fra person til person, om man har problemer med dårlig ånde eller ej. Der er dog alligevel nogle få symptomer, som forekommer ved næsten alle kvinder eller mænd.

Mange kvinder oplever dårlig ånde, når de er gravide. Der er flere grunde til, at man som gravid kan få dårlig ånde. Det er især kost, mundhygiejne og hormoner der er skyld i den dårlige ånde.

Kvinder har tendens til mere dårlig ånde end mænd har, og her kommer hormonerne ind i billedet. Det betyder ikke, at mænd ikke har dårlig ånde, for det kan forekomme ved alle. De grundlæggende regler er: Hold en god mundhygiejne.

Hvad med børn?

Børn kan også få dårlig ånde. Oftest skyldes det mundhygiejnen, som forældrene er nødt til at deltage i mens de er små. Det er vigtigt at holde en god mundhygiejne, så tænder og tandkød ikke bliver beskadiget i en ung alder.

Oplever du at dit barn har meget dårlig ånde, og du mener at mundhygiejnen er i orden, så kan der være en anden årsag til problemet – mandlerne.

Betændte mandler, som samler bakterier og madrester, er ofte skyld i den dårlig ånde. Madresterne og bakterierne samler sig nede i mandlernes hulrum, og her fra kommer en meget dårlig ånde. Du bør opsøge læge, hvis dette forekommer.