Artiklen indeholder reklamelinks

Hvorfor har du dårlig ånde?

Der er flere årsager til, at din ånde kan være forfærdelig at være i nærheden af. Oftest kommer den dårlig ånde fra bakterier på din tunge, og plak i tandkødslommerne og på tænderne. Bakterierne fra din mund producere svovlholdige forbindelser ved nedbrydning af aminosyrer. Denne proces ses hos alle mennesker, som kommer når du sover, langvarig tale eller stress. I disse situationer bliver spytsekretionen nedsat.

Den dårlig ånde kommer oftest af dårlig mundhygiejne, det kan være mangelfuld tandbørstning. Når munden ikke holdes ren, kommer bakterierne. De sætter sig i hele munden, tandkødet, tandkødslommer, dybe huller i tænderne og på tungen er steder bakterierne sætter sig. De kan nedbryde organiske dele i maden, og her kommer de ildelugtende svovlbrinteforbindelser.

Den nedsatte mundhygiejne giver flere problemer, som også udløser dårlig ånde. Derfor betyder tandbørstning meget mere end du aner, og det er en god idé, at skifte tandbørsten ud med en ny oftere. Hvis tænderne ikke børstet godt nok, kan der sidde gamle madrester. De rådner og lugter forfærdeligt og giver meget dårlig ånde.

Ved dårlig mundhygiejne udsættes munden for alle de farlige bakterier, som æder tænder og tandkødet op og giver dårlig ånde. Man kan bl.a. få tandkødsbetændelse, plak og paradentose, som forud sager flere tandlæge besøg. Har du fået rodbehandlet en tand fornylig? Måske er der betændelse i den? Du kan nemlig ikke mærke, om der er betændelse i en rodbehandlet tand, og bylden kan du heller ikke se. Betændelse i sådan en behandlet tand giver en dårlig ånde.

Udover dårlig mundhygiejne, kan dårlig ånde også opstå hvis man f.eks. har propper i mandlerne eller bihulebetændelse. Disse er årsager, der kan behandles hos lægen.
Rygning og alkohol fremmer også den dårlig ånde. Dette er dog selvforskyldt, og man kan egentlig bare lade være.