Artiklen indeholder reklamelinks

Når man børster tænder, får man renset tænderne for nogle af de skadelige ting, der kan lægge sig på dem, og det er med til at holde dem rene og fri for huller. Det er også med til at sikre en bedre ånde, så man ikke behøver holde sig for munden, når man snakker med folk.

De fleste ved godt, at man bør børste tænder i 3 minutter 2 gange om dagen for at holde huller i tænderne væk, og at det også hjælper mod dårlig ånde.

Mange glemmer dog mellemrummene mellem tænderne, men det er en skam.

Hvis man er uheldig, kan der ligge gamle madrester mellem tænderne, og de kan til tider være svære at få børstet væk.

Børster specielt designet til mellemrummene

Der findes børster, som er lavet til lige præcis dette formål. Netop fordi det kan være svært at få en almindelig tandbørstes børster godt nok ind mellem tænderne, er der lavet specielle børster, som kan komme ind og få det, den almindelige tandbørste ikke kan.

En af producenterne er GUM, som har lavet flere varianter. GUM har blandt andet lavet forskellige størrelser og hårdheder til børsterne, så der er nogle til alle tænkelige sæt tænder.

Ud over madrester kan mellemrumsbørsterne også fjerne noget af den plak, som kan danne sig mellem tænderne. Dette kan nemlig også være meget svært at nå med en almindelig tandbørste, hvis man er uheldig med tændernes placering.

Vær blid og lidt forsigtig

Boerst blidt

Som der også står om mellemrumsbørsterne som dem fra GUM, skal man være lidt forsigtig med at bruge dem. En af grundene til at man laver disse børster i forskellige størrelser er, at man skal finde nogen, der passer til ens egne tænder.

Derudover skal man også passe lidt på med at lade børsterne hoppe ud mellem tænderne, når man først har ført dem ind i mellemrummet.

Man kan nemlig let komme til at prikke til tandkødet på en uhensigtsmæssig måde, og det har det ikke specielt godt af.

Maden kan i værste fald rådne i din mund

Egentlig bør man kunne tænke sig til, at mad, der sidder fast i tænderne, ikke gør noget godt for ens ånde. Madresterne kan nemlig ligge i munden og rådne, hvis det går helt galt, og det er meget sjældent, man løber ind i nogen, der kan lide lugten af rådnende mad.

Der er naturligvis spyt og bakterier i munden, som kan arbejde med noget af den mad, der kan sidde fast og forsøge at nedbryde det, men det er sjældent nok.

Selvom der sker en nedbrydning af madresterne, og de forhåbentlig på et tidspunkt vil være blevet reduceret til en størrelse, hvor de kan glide ned i svælget og væk fra munden, skal man stadig huske, at indtil det sker, ligger madresterne og rådner i munden.

Med tanke på ens ånde, giver det altså god mening at få fjernet de madrester, der kan gemme sig i mellemrummene mellem tænderne. Mellemrumsbørsterne som dem fra GUM kan altså komme ind og fjerne noget, man kan have svært ved med en almindelig tandbørste og nogle gange også almindelige tandstikkere.